GeoGebra för lärare: Tangentbordet (del 2)

I det första inlägget om tangentbordet beskrev jag räkneoperationer, specialtecken och det virtuella tangentbordet. Nu ska vi kika lite mer på några hur du zoomar och panorerar ritområdet och justerar glidare med hjälp av piltangenterna i kombination med Ctrl-, Shift- och Alt-tangenterna. Men först lite kort om index.

Indexering

Det är ofta nödvändigt att indexera variabler. Det kan till exempel röra sig om flera olika areor som då kan benämnas A1, A2, A3 eller om jämförelser mellan volymen på ett klot och en cylinder som då kan kallas Vk och Vc. Dessa nedsänkta tecken kallas för index. I GeoGebra skapar du index på samma sätt som i många andra matematikprogram: du använder understrecket (_). A1 matas då in som A_1, Vk matas in som V_k. Det här är snyggare (men tar något mer tid att skriva) än A1 eller Vk.

Zooma och panorera

Du kan hålla Shift nedtryckt medan du drar i axlarna för att zooma men ännu smidigare är att kombinera Shift med piltangenterna. Varje tangenttryckning zoomar ca 10 %.

Om du istället kombinerar piltangenterna med Ctrlflyttar du origo åt pilens håll (det vill säga panorerar åt andra hållet).

Shift + Upp zoomar in i y-led (Ctrl + Upp flyttar origo uppåt)
Shift + Ner zoomar ut i y-led (Ctrl + Ned flyttar origo nedåt)
Shift + Höger zoomar in i x-led (Ctrl + Höger flyttar origo åt höger)
Shift + Vänster zoomar ut i x-led (Ctrl + Vänster flyttar origo åt vänster)

Alt + piltangenter panorerar på samma sätt som Ctrl, men en hel skärm i taget.

Justera värdet på glidare

Med piltangenterna kan du enkelt öka eller minska värdet på en glidare eller flytta en punkt. Storleken på förändringen avgörs av värdet på steglängden som anges i inställningarna för talet eller punkten.

Om du håller nere någon av Ctrl- Shift eller Alt-tangenterna samtidigt som du använder piltangenterna så fungerar de som ”förstärkare”.

Shift + Pil multiplicerar tillfälligt steglängden med 0.1 så att du kan ta mindre steg. Ctrl + Pil multiplicerar med 10 så att du kan ta längre steg och Alt + Pil multiplicerar med 100.

Så om steglängden på ett tal är 0.5 och du trycker på…

Upp så ökar talets värde med 0.5
Shift + Upp så ökar talets värde med 0.05
Ctrl + Upp så ökar talets värde med 5
Alt + Upp så ökar talets värde med 50

Relaterat

Tillgänglighet: GeoGebra kan användas med enbart tangentbordet och har support för alt-texter och skärmläsare. Se mer här.
Namnge objekt: Se manualen.
Sammanställning över tangentbordsgenvägar finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s